Vroči Orkestrion

12. 7. 2019 do 21. 7. 2019 18.00 - 19.00

VROČI ORKESTRION

Mednarodne glasbene delavnice

International Music Fusion Workshops

12. – 21. julij 2019

 

 

Priložnost izgubljena se vrača okrepljena!

 

Je vaš sanjski poklic potujoči cirkuški glasbenik? Si želite z igranjem na flavto ukrotiti kobro in jo pripraviti do plesa? Imate vsega dovolj in bi najraje prodali dušo hudiču, da bi igrali violino kot Paganini ali pa se sploh prvič soočili z njo ter zagodli s podporo mentorja? Mislite, da ste prestari, da bi se naučili igrati v orkestru, torej prestari za zabavo? Ali pa je morda kak slab spomin na glasbeno šolo utišal željo po igranju in veselem druženju ob glasbi?

 

Ni več izgovorov, priložnost je na vidiku!

 

Na delavnicah se odpira prostor za glasbeno izobraževanje in druženje, namenjeno vsem, ne glede na predznanje, starost, spol, barvo kože, politično prepričanje, spolno usmerjenost ali veroizpoved.

 

Zabave se bomo učili v manjših skupinah na idiličnem posestvu v odmaknjeni neokrnjeni naravi.

S seboj prinesite svoje igrače (pihala, godala, brenkala, po želji tudi kaj drugega …), nekaj pa jih bomo priskrbeli mi.

 

Za red in mir bodo poskrbeli Eva Jurgec, Klemen Bračko, Uroš Jezdić in Žiga Fabbro, vse vaše prijave in vprašanja o podrobnostih pa zbira Manca Biber na mailu manca.biber@waldorf.si ter na 051 304 406.

 

Če svojo zabavo jemljete resno, prisrčno vabljeni!

>>prijavnica


Mednarodne glasbene delavnice organiziramo v sklopu praznovanja 100. obletnice prve waldorfske šole z željo, da socialno, medgeneracijsko in mednarodno povežemo udeležence različnih profilov v jeziku, ki ga govorimo vsi – v jeziku glasbe.

 

Glasbene delavnice bodo oblikovane po skupinah udeležencev, ki se boste na koncu povezali v celoto (nastop orkestra) in tako pokazali pomen vsakega posameznika v sozvočju skupine ter skupinskega ustvarjalnega delovanja kot celote.

 

Zatorej vabimo vas, ki ste:

  • Profesionalni glasbeniki – za tiste, ki so pripravljeni razširiti svoja obzorja in raziskati etno glasbo in druge glasbene zvrsti.
  • Ljubitelji glasbe – ne glede na profil in glasbeno predznanje.
  • Waldorfski učitelji – del seminarja in delavnic bo namenjen tako waldorfskih učiteljem kakor tudi seminaristom, pridobljena znanja boste lahko uporabili v razredih. Specifičnost delavnic: sestava orkestra glede na udeležbo učencev (različna znanja igranja na inštrument) – ustvarjanje aranžmaja – principi poučevanja.

 

Udeleženci boste umeščeni v enega od orkestrov:

  • Profi orkester – aktivni glasbeniki, učitelji glasbe, študentje akademije za glasbo in tisti, ki obiskujete srednjo glasbeno šolo ali imate končanih vsaj 8 let glasbene šole (minimalno število udeležencev: 15).
  • Polprofi orkester – pogoj: vsaj 4. letno obiskovanje glasbene šole.
  • Prvčki – vključeni tisti, ki vsaj pol leta igrate glasbilo.
  • Nepopisan list – popolni začetniki (minimalno število udeležencev: 10).

 

Principi dela: Skupinska improvizacija – Notno-klasičen – Etno –  Igranje na pamet.

 

Program bo sestavljen glede na dejansko udeležbo. Predvidena so klasična dela, etno skladbe, jazz standard.

 

Dodatna dejavnost: plesi sveta.

 

Vodje delavnic:

Eva Jurgec je svojo glasbeno pot, po glasbeni pripravnici in igranju kljunaste flavte, začrtala z oboo. S trinajstimi leti se je vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo Ljubljana, s sedemnajstimi pa na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred prof. Boža Rogelje. V času šolanja in študija je prejela več nagrad na državnih tekmovanjih, kot oboistka je solistično nastopala z orkestrom. Izkušnje v orkestrski in komorni igri je pridobivala z igranjem prve solo oboe v srednješolskem in akademskem orkestru, s sodelovanjem v mednarodnih orkestrih in kot substitutka v amaterskih pihalnih godbah ter ljubljanskih profesionalnih orkestrih (v Opernem orkestru, orkestru RTV Slovenija, orkestru Slovenske filharmonije, opravila je tudi avdicijo za prvo solo oboo v Policijskem orkestru). Na Akademiji za glasbo je idejno vodila več komornih zasedb, s katerimi se je uspešno prijavljala na različne razpise za koncertno dejavnost. Svoja glasbena obzorja je širila tudi na slovenskih in mednarodnih seminarjih za oboo in komorno igro. Po odlični javni diplomi se je zaposlila v takrat novoustanovljeni Waldorfski glasbeni šoli v Ljubljani. Poleg razvijanja nove metodologije poučevanja glasbila je začela spoznavati veščino improvizacije in ustvarjanja lastnega glasbenega izraza in skladb. V zadnjem desetletju tako ustvarja lastno glasbeno govorico in se z njo povezuje tudi z drugimi vejami umetnosti, svoje izkušnje in doživetja pa predaja v obliki glasbenih delavnic.

Klemen Bračko, akademski glasbenik, violinist, violist, kitarist, skladatelj in pedagog, je že med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani igral v All Capone Štrajh Triu in kot substitut v vseh slovenskih profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrih. Kot solist je nastopil s Komornim orkestrom AG Ljubljana, orkestrom Savitra, orkestrom Glasbene šole Celje in Mariborskim mladinskim orkestrom, premierno izvajal Judovsko rapsodijo Tine Mauko. Igral je s skupino Terrafolk, bil koncertni mojster in solist Simboličnega orkestra, vrsto let član ansambla Godalika, tria Fuoco, skupine JPD, član skupine AutEtno … Poučeval je v glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, na Waldorfski osnovni in glasbeni šoli v Ljubljani ter sodeloval pri Izobraževanju za waldorfske učitelje in vzgojitelje. V sklopu ‘Glasbenega ustvarjanja za odrasle’ Zavoda RWŠV Slovenije poučuje violino in kitaro. Veliko nastopa, piše glasbo za gledališča, sodeluje na snemanjih za najrazličnejše skupine, gledališče in film.

Uroš Jezdić  je svoje prve glasbene vtise in izkušnje pridobival v domačem okolju, kar je imelo velik vpliv na njegovo življenjsko glasbeno usmeritev. Glasbeno pot je po glasbeni pripravnici in enoletnemu učenju kitare začrtal s harmoniko. Šolanje je po vrnitvi iz ZDA nadaljeval z intenzivnim dvoletnim študijem po metodi Dragana Vasovića z učiteljem Goranom Gavrilovićem. V času tega intenzivnega tečaja je usvojil tehnike avtentičnega izvajanja balkanske glasbe. Uspešno je transformiral pridobljeno klasično tehniko igranja harmonike v izvajane avtentičnega  balkanskega sloga. Svoje znanje je nadgradil s praktičnim delom v ZDA z različnimi manjšinskimi etničnimi skupinami. Kasneje se je osredotočil na koncertiranje po Evropi in Balkanu. Zaradi svojega vrhunskega in avtentičnega izvajanja je dobil priložnost sodelovanja z vrhunskimi izvajalci in poustvarjalci etno glasbe tako doma kot v tujini. V svojem ustvarjalnem opusu z glasbo presega družbene vzorce in s kombinacijo znanja in izkušenj bogati slovenski kulturni prostor.

Žiga Fabbro je univerzitetni diplomirani muzikolog ter študent saksofona na oddelku za jazz deželnega konzervatorija v Celovcu pri profesorju Michaelu Erianu. V času šolanja je poleg nagrad na različnih tekmovanjih, tako doma kot v tujini, prejel dve občinski plaketi za delovanje na kulturnem področju. Sodeluje z različnimi zasedbami in se predvsem spogleduje z jazz, etno in rock zvrstmi. Trenutno poučuje saksofon na glasbeni šoli Waldorfske šole Ljubljana, kjer občasno vodi glasbene delavnice za udeležence seminarja za waldorfske učitelje. Hkrati se ljubiteljsko ukvarja z glasbeno produkcijo in pisanjem ter igra v različnih glasbenih projektih.

 

Kontaktna oseba: Manca Biber – manca.biber@waldorf.si, (01) 434 55 77

 

© 2014-19 Zavod za razvoj waldorfskih šol in vrtcev Slovenije - zveza