za waldorfske vzgojitelje: Konferenca na temo ‘Pomen spanja za predšolske otroke’

9. 3. 2018 do 10. 3. 2018 17.00 (petek) in 9.00 (sobota) - 21.30 (petek) in 17.30 (sobota)

 

V tem hitrem času se tako pedagogi kot starši srečujemo z različnimi težavami, povezanimi s pomanjkanjem zdravega spanja, ki se pojavlja tako pri otrocih kot pri odraslih. Tu ne gre le za premalo spanja, temveč tudi za pomanjkanje kvalitetnega zdravega spanja. Dolžina in kakovost spanja sta še kako pomembni za otroka in njegov razvoj, mi odrasli pa smo poklicani, da mu to omogočimo oz. zanj poskrbimo.

 

Medse smo zato povabili izkušene pedagoge in predavatelje, ki nam bodo temo spanje »osvetlili« iz več zornih kotov. To so:

Stefanie Allon: Rojena in odrasla je v Švici, kjer je študirala in delala kot učiteljica v javni in waldorfski šoli, po končanem študiju v Nemčiji tudi kot kurativna učiteljica. Leta 1985 je začela delati kot vzgojiteljica. Pozneje je v Izraelu, kjer živi že več kot štirideset let, in drugje po svetu začela uvajati izobraževanje in delati v izobraževalnih seminarjih za waldorfske vzgojitelje. Je predavateljica in vodja delavnic svetovne organizacije waldorfskih vrtcev IASWECE.

David Brierley: Izredni profesor, predavatelj in pisec strokovne literature, ki ima več kot petinštirideset let pedagoških izkušenj na vseh ravneh izobraževanja, je zadnjih trideset let večino svojega časa posvetil izgradnji in delovanju Rudolf Steiner University College v Oslu. Je avtor osmih knjig ter številnih člankov. Sodeluje pri izobraževanju za waldorfske učitelje v Ljubljani in Zagrebu. Je sodelavec fundacije Botin Foundation Spain working creative methodology for teachers ter Botin Arts Centre in iniciator evropskega projekta magistrskega študija ‘Umetnost in kreacija misli: metodologije za današnji čas’. Za prispevke na temo spanja se je nanj obrnila mednarodna organizacija waldorfskih vrtcev IASWECE.

 

Na konferenci bo spanje zajeto z več vidikov. V ospredju bo tako:

– spanje ter njegovi splošni vidiki in metamorfoza spanja glede na starost;

– pomen spanja za vzgojo in izobraževanje;

– spanje pri predšolskem otroku;

– lasten odnos do spanja.

 

Poleg predavanj bo konferenca prepletena s praktičnim delom za waldorfske vzgojitelje, kjer se boste lahko vključili v diskusije po skupinah v in v skupine s praktičnim oz. umetniškim delom.

Diskusije po skupinah so namenjene tistim, ki delate v waldorfskih vrtcih in se srečujete z različnimi izzivi in izkušnjami. Le-te lahko podelite z ostalimi oz. si tako pomagate najti odgovore in rešitve.

Praktično oz. umetniško delo po skupinah.

V naši pedagogiki se vedno prepletata teorija in umetniški del, ki nahrani naše višje aspekte bitja. Umetniška dela, ki so vam na voljo v popoldanskem delu konference, pa pripomorejo k umiritvi otrokovega in našega duha.

  • evritmija: V razmerje med spanje in budnost evritmija v organizem vnaša pravi ritem in izboljšuje samo kvaliteto spanja. Na delavnici se bomo posvetili posameznim ustreznim vajam in načinu, kako jih lahko prakticiramo pri otrocih in dojenčkih.
  • lira: Uporaba lire kot pripomočka za umiritev.
  • uspavanke in dotikalnice: Uspavanke v pentatoničnem vzdušju (ali kvintnem razpoloženju) in igre dotikanja za otroka v jaslih, vrtcu in drugih oblikah varstva.
  • terapevtsko slikanje: Značaj in uporaba modre barve v antropozofski likovni terapiji ter osebna izkušnja s terapevtskim slikanjem.

Prijavite se s prijavnico, ki jo dobite na povezavi: prijavnica. Rok prijave na konferenco je: 19. 2. 2018.

Za dodatne informacije in pomoč smo vam z veseljem na voljo na e-naslovu tadeja.faganelj@waldorf.si ter na telefonski številki 040 438 312.

 

Prevod zagotovljen.

 

 

 

© 2014-21 Zavod za razvoj waldorfskih šol in vrtcev Slovenije - zveza