Vrtec

V waldorfskih vrtcih izvajamo dva vsebinsko različna programa.

Prvi se uporablja pri delu z otroki od enega do tretjega leta starosti in je torej jaslično obarvan. Vsebine dela v tem obdobju so oblikovane tako, da spodbujajo predvsem otrokov gibalni razvoj, vstop v svet govornega sporazumevanja ter oblikovanje prve samostojnosti hranjenja, osebne higiene in oblačenja. V delo vključujemo spoznanja o ustreznem ”handlingu” negovalk in raziskovanja ter razvijanja gibalnih sposobnosti, ki jih vključuje pedagogika Emmi Pikler.

Drugi je namenjen delu v mešanih skupinah, ki vključujejo starost od tretjega leta do vstopa v šolo. Osnovna načela pedagoškega dela v waldorfskem vrtcu temeljijo na vzoru in posnemanju vzgojitelja, ritmu ter ponavljanju in upoštevajo razvojne značilnosti otroka. Program oblikujejo bogate pedagoške vsebine od rajanja, prstnih iger, poslušanja pravljic, lutkovnih predstav, proste igre in vključevanja otrok v različne praktične dejavnosti, na primer peko kruha, piškotov, dela na vrtu ipd.

Majhni otroci so občutljivi in na njih deluje vsak najmanjši vpliv okolja. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo, da je njihovo okolje primerno urejeno. Nežni odtenki barv na njih delujejo pomirjujoče in ustvarjajo mehkobo vzdušja. Izdelki iz naravnih materialov ponujajo pestro paleto čutnih vtisov, ki so povezani z življenjskim okoljem: gozdom, travnikom, vrtom, morjem, rekami, gorami … Za razvoj otrokovega fizičnega in čustvenega življenja je izjemno pomembna toplota, ki jo spodbuja dotik in igra s predmeti iz naravnih materialov.

V okviru Zavoda za razvoj waldorfskih šol in vrtcev – Zveze delujejo naslednji vrtci:

 

Zavod je član mednarodnega združenja waldorfskih vrtcev IASWECE. Čeprav je prvi vrtec v Sloveniji nastal še pred ustanovitvijo waldorfske šole pred več kot dvajsetimi leti, se je prava širitev začela šele v zadnjih letih. Za zagotavljanje kvalitete dela v mladih rastočih vrtcih skrbi več mentorjev: Viktorija Kovačič in Branka Lončar Kaercher, ki svoje bogato znanje in izkušnje poleg mentorstva posredujeta tudi v izobraževanju za waldorfske vzgojitelje, Jill Taplin, priznana mednarodna predavateljica, vodja izobraževanja za waldorfske pedagoge v Angliji in avtorica knjig Early Years Education in Practice in Undrestanding the Steiner Waldorf approach, Brigitte Goldman, mednarodno priznana waldorfska vzojiteljica in predavateljica, članica upravnega odbora mednarodnega združenja waldorfskih vrtcev IASWECE in vodja izobraževanja za waldorfske vzgojitelje na Dunaju.

© 2014-21 Zavod za razvoj waldorfskih šol in vrtcev Slovenije - zveza